Despre margarina

Despre margarina
Mai intai: ce este margarina?

Conform defintiei acceptata in UE, margarina reprezinta o emulsie de grasimi (de origine vegetala si animala) in apa, avand un continut de cel putin 80% grasimi, dar maxim 90%, care ramane solida la 20 de grade Celsius si este potrivita pentru a fi intinsa (pe o suprafata, cum ar fi painea, de exemplu).
Margarinele pot contine maxim 3% grasime din lapte.
Margarinele cu continut mai redus de grasime se numesc „light” (39-41%) sau „reduced fat” (60-62%).
Multe dintre margarine sunt”fortifiate” prin adaugare de vitamina cum ar fi: vitamina A si D.

Dar ce sunt emulsiile? Stim ca apa si uleiul nu se amesteca pur si simplu. Aplicand anumite proceduri chimice, acest lucru devine posibil, iar ceea ce rezulta reprezinta o emulsie. Ei bine, margarina este o emulsie produsa din una sau mai multe tipuri de uleiuri vegetale purificate, care au puncte de topire diferite si nu se pot amesteca in mod natural. Punctul de topire este determinat de numarul de legaturi duble de carbon din structura acizilor grasi pe care aceste uleiuri le contin (cu cat sunt mai multe astfel de legaturi, cu atat punctul de topire este mai jos).